Història, feina i referències actuals

La Fundació Terra és una entitat ambiental catalana, sense ànim de lucre, que centra la seva activitat en la difusió de la ciència sobre escalfament global i en proposar solucions pràctiques d’ecologia. Va fundar-se al 1994 i té la seu a la ciutat de Barcelona, al Districte de Ciutat Vella (Carrer d’Avinyó, 44).

INICIS:

La Fundació és creada per tres joves procedents del moviment ecologista, que defensen accions pràctiques per tal d’impulsar un canvi cultural per superar els problemes ambientals. El lema preponderant, propulsat per Jordi Miralles (biòleg, fundador i president) “Els petits canvis són poderosos” guia l’essència d’actuacions i és a la base d’una sèrie per capítols que acapara molta audiència i que s’emet per TV3 de 1994 a 1995: “El Capità Enciam”. Són 66 audiovisuals de 3 minuts en clau d’humor, finançats pel Departament de Medi Ambient, que proposen idees senzilles que tothom pot aplicar per disminuir el seu grau d’impacte en la natura.

Imagen
Les aventured del Capità Enciam

El 1995 i seguint el camí iniciat, Terra impulsa el primer portal al país d’informació mediambiental via internet: terra.es. Un domini que només sis anys més tard, el 2001, va esdevenir terra.org.

L’entitat pren entre d’altres referents una idea de Rachel Carson, biòloga marina de l’estat de Pennsilvània considerada precursora del moviment ecologista modern: “Els que contemplen la bellesa a la terra troben reserves de força que perduren fins que la vida s’acaba”. Amb aquesta convicció i amb el suport de diferents institucions desenvolupen un nou marc d’actuació que deixa accions com les següents:

  • (1996) Recuperació d’un antic meandre al Llobregat: Mitjançant bombeig solar es propulsa aigua (uns 100.000 litres cada dia) per transformar un espai descuidat en un aiguamoll natural al terme de Molins de Rei. En 3 anys l’indret alberga 120 espècies d’ocells.
  • (1996): Seu coherent amb l’entitat: es dissenya, en ple centre de Barcelona (Ciutat Vella), l’oficina que segueix encara avui i que és ambientalment pensada. Té aïllament a les parets, materials i estris ecològics i plaques fotovoltaiques que estalvien uns 970 kg anuals de CO2.
  • (1998) Reciclatge de paper: 20.000 ciutadans diversos prenen part en la campanya per “Fer una Muntanya de Paper”. Recullen 5 tonelades d’aquest bé ja utilitzat per transformar-lo en paper nou.
  • (2001 – 2006) Cuines solars: Es presenta una estructura que permet aprofitar la llum del sol per processar i cuinar aliments. Es difón la idea a escoles i s’emprèn una iniciativa pionera: la 1ª Conferència Solar Internacional que reuneix al Palacio de Congresos de Granada, el 2006, 200 experts d’arreu del món.
  • (2002-2007) Vermicompostador: S’importa d’Austràlia la idea d’un nou enginy, produït amb plàstics reciclats, per gestionar la fracció orgànica a les llars.
  • (2006-2008) Segell FSC: Es difón el primer estàndard per tal de certificar publicacions impreses. Un nou pas que és precedent per la creació del segell d’ecoedició.
  • (2009) Guerrilla solar: Es conceb i es distribueix, per unes 150 llars, el primer aparell solar domèstic al món, el Plug & Play. Una iniciativa a la qual es concedeix el Premi Solar Europeu.
  • (2013) Servei Funerari Ecològic: Terra llença la primera certificació ambiental per acreditar serveis i productes funeraris respectuosos amb el medi natural (menys emissions, menys tòxics, taüts amb fusta sostenible o urnes biodegradables).

ACTUALITAT:

L’any 2017 la Fundació passa una crisi. Queda sense personal i està 3 anys amb una escassa activitat. Fins que un altre patronat, liderat per Javier Retana (Catedràtic d’Ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona), la reflota el 2020. Respectant tota l’essència, l’entitat pren un nou caire, més centrat en la difusió de l’Emergència Climàtica i en proposar solucions pràctiques d’ecologia a aquest problema que és mundial.

Sorgeixen en aquest marc noves campanyes, se’n mantenen del passat i es formalitza una col·laboració estreta i mútua amb el CREAF, el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals.

ALGUNES PUBLICACIONS:

Perspectiva Ambiental (1995 – 2010): Són monogràfics extensos, de temàtiques concretes, que serveixen com a eina de difusió i d’educació mediambiental. Compten amb el suport de l’Associació de Mestres Rosa Sensat i comencen el 1995. Ja a l’any 2010 va publicar-se el número 50, que completava un total de 2.000 pàgines escrites i 200.000 exemplars distribuïts. El seu contingut es conserva a l’hemeroteca.
https://www.terra.org/categorias/libros/perspectiva-ambiental

Corredors Blaus i Verds (1999): Primer manual del país que recull les principals tècniques i eines per aplicar a la restauració fluvial. Sorgeix durant la transformació del meandre del riu Llobregat al seu pas per Molins de Rei en una zona d’aiguamoll.
https://www.todocoleccion.net/libros-segunda-mano-ciencias/corredors-bl…

Defensores Ambientales (2023): Sèrie d’Investigació que difón alguns casos d’èxit a l’Amèrica del Sud de personatges que han dedicat l’existència i que s’han jugat la vida defensant a la natura.
https://www.terra.org/categorias/articulos/defensores-ambientales-amor-…

Guía del efecto invernadero (2023): Manual bàsic i extens, amb els darrers indicadors, per explicar de soca arrel què és l’escalfament global.
https://www.terra.org/categorias/articulos/guia-del-efecto-invernadero

CAMPANYES ACTIVES O RECENTS:

  • ONA Solar Carmel:
    1ª Iniciativa d’Energia Comunitària impulsada el 2007. Consta de 243 Panells fotovoltaics instal·lats al terrat del Mercat del Carmel, a Barcelona, i finançats amb participacions de 1.000 i 3.000 euros que van comprar uns 200 ciutadans. La instal·lació permet estalviar, amb la generació d’electricitat, 13.000 kg de diòxid de carboni cada any.
  • Ola Solar Madrid:
    És la rèplica del projecte de Barcelona, també participatiu i d’inversió comunitària. Aquest camp fotovoltaic va ser instal·lat el 2009 i també està en funcionament. Permet estalviar anualment uns 10.000 kg de CO2.
  • Ecofunerals:
    Els funerals ecològics, un concepte que va començar-se a estendre a finals dels anys 90 al món anglosaxó, és difós a la Península per la Fundació Terra, que hi fa una gran aposta per la importància que tenen aquestes celebracions en l’emissió d’alguns contaminants i de gasos amb efecte hivernacle. Ja a l’any 2012 es crea el web que encara avui aglutina l’activitat a aquest respecte, i que té, bàsicament, dos objectius: tornar a concebre la mort com part del cicle natural i avançar cap a uns funerals més sostenibles.
  • Cops de Calor:
    Terra i l’empresa catalana Eurofred llencen l’estiu de 2024 aquesta iniciativa que pretén servir d’ajuda a les persones vulnerables que pateixen les onades de calor. Es reparteixen uns aparells de refrigeració, de baix consum i maneig simple a un total de 14 llars de la ciutat de Barcelona. El projecte, que s’obre per continuar, permet també d’obtenir dades molt valuoses sobre l’afectació a la salut que comporten aquests períodes prolongats de calor extrema, que augmenten amb el creixent escalfament.
  • La Legislatura del NO Retorn:
    Es tracta d’una campanya que comença el mes de maig de 2024 en el context de les eleccions catalanes. 16 investigadors de diferents àmbits de les ciències naturals demanen al Govern de Salvador Illa actuar amb urgència per revertir la degradació ambiental i mitigar les conseqüències que implica l’escalfament. La iniciativa reuneix a 49 entitats i a persones individuals que s’adhereixen a la campanya de signatures.

ENLLAÇOS:

Web de la Fundació Terra (continguts divulgatius i educatius, 2001-Actual): www.terra.org

Campanya Ecofunerals (2012-Actual): www.ecofuneral.es

La Legislatura del NO Retorn: https://lalegislaturadelnoretorn.cat/

Vídeos i entrevistes divulgatives a Youtube: https://www.youtube.com/@fundacioterra

Instagram: https://www.instagram.com/fundacioterra/

Facebook: https://www.facebook.com/fundacioterra

X: https://x.com/fundterra

REFERÈNCIES:

“La nostra història” (Fundació Terra): https://www.terra.org/ca/Nostra-historia

Inauguració de l’Ona Solar Carmel (TV3, 12-05-2007): https://www.3cat.cat/324/el-mercat-del-carmel-inaugura-una-iniciativa-d…

Recopilació d’articles sobre les cuines solars: https://www.terra.org/categorias/comunidad-cocina-solar

Reportatge sobre el projecte de “Guerrilla Solar” (TV3, 05-04-2011): https://www.youtube.com/watch?v=wgi90jyoX4I&list=PL3F270D412A7C29F6

Entrevista a Jordi Miralles (Canal Natura, 27-01-2014): https://www.youtube.com/watch?v=kYBkVF9f69o

Reportatge sobre la Fundació Terra (25-01-2014): https://www.youtube.com/watch?v=89Gmebqem_4

Entrevista a Ràdio 4 sobre Comunitats Energètiques (Via Verda, 17-02-2023): https://www.youtube.com/watch?v=KRXoQDZhJBU&list=PLwjwi9ap2Zl27Qp4vbRzw…

Reportatge sobre l’inici de la campanya “Cops de Calor” (BTV, 08-08-2024): https://beteve.cat/medi-ambient/aires-condicionats-portatils-projecte-c…

Notícia sobre l’impuls de la iniciativa “La Legislatura del No Retorn” (Terra.org, 05-09-2024): https://www.terra.org/ca/categories/noticias/crida-de-cientifics-i-enti…

Sign up for Terra Bulletins

We’ll keep you up to date with Terra news

Help us to find solutions for the #climateemergency

Please donate now

 

Facebook Twitter YouTube LinkedI