La Fundació Terra impulsa la iniciativa “Cops de Calor”

Terra, amb la col·laboració inestimable d’Eurofred (empresa amb seu a Barcelona) i les fundacions Avismon i Amics de la Gent Gran, ha implantat aquest estiu el projecte Cops de Calor. Consisteix a distribuir uns equips senzills de refrigeració, més eficients, de marca Daitsu (que és la pròpia d’Eurofred), a un conjunt de 14 cases on hi viuen persones més vulnerables a patir l’increment tèrmic. Els diferents beneficiats són usuaris que bé per la seva edat o condicions tenen més risc d’afectacions per les onades de calor.

Imagen
Un dels usuaris, Joan Antoni López, amb l’aparell d’Eurofred acabat d’instal·lar
Un dels usuaris, Joan Antoni López, amb l’aparell d’Eurofred acabat d’instal·lar

El projecte, que és una prova pilot amb la intenció de prosseguir en els propers anys, va iniciar-se al juliol i s’allargarà fins setembre. Mentrestant s’estudiaran els resultats (alleujament, afectacions, disminució d’aquest perill…) i les variables (edat, sexe o condicions) en un informe que conclourà a la tardor i que servirà per progressar en la precisió d’aquest diagnòstic i avançar en la prevenció cara al futur.

“Cops de calor” crida ben clar i ben alt que l’escalfament ja és aquí i que està afectant de manera considerable a molta gent. Fa dos anys, en un estudi pioner, l’ISGlobal (Institut de Salut Global de Barcelona) va xifrar en 1.772 les defuncions associades a l’increment de temperatura a Catalunya (1.327 a la Demarcació de Barcelona). La tendència, globalment però especialment al sud d’Europa i en ciutats que són grans nuclis de calor, és que aquests greus episodis siguin més habituals i persistents els propers anys.

Imagen
Països amb més morts a Europa el 2022 associades a la calor (dividides per 3 franges d’edat)
Països amb més morts a Europa el 2022 associades a la calor (dividides per 3 franges d’edat)

L’increment en la factura dels diversos usuaris l’assumirà completa Eurofred. I l’augment de les emissions associades (que en global, per al total dels aparells i del seu ús, és de 2,55 tones de CO2 equivalent) quedarà ben compensada per l’activitat de Terra, i especialment pel seu camp fotovoltaic que al 2007 va inaugurar-se dalt del Mercat del Carmel (i que anualment pot estalviar 13,44 tones de diòxid de carboni).

En aquesta iniciativa també hi han col·laborat l’Ajuntament de Barcelona, amb la Xarxa de Punts d’Assessorament Energètic, i la Generalitat mitjançant l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic.

Vegeu-ne més detalls en aquest article complet: https://terra.org/ca/categories/articles/remeis-lincrement-dintensitat-…

Changed
07/08/2024

Sign up for Terra Bulletins

We’ll keep you up to date with Terra news

Help us to find solutions for the #climateemergency

Please donate now

 

Facebook Twitter YouTube LinkedI