Redacció (05-09-2024)
La Legislatura del No Retorn és el nom de la campanya que es va iniciar el mes de juny i que es reactiva tot just ara, en l’inici del nou curs. 16 investigadors de diferents àmbits de les ciències naturals demanen al Govern de Catalunya actuar amb urgència per revertir la degradació mediambiental i mitigar les conseqüències, ja notòries, que implica l’escalfament a casa nostra: sequeres, inundacions, més malalties, grans onades de calor, increment d’espècies invasores, pol·lució, crema de boscos, mortalitat vegetal, pujada tèrmica a l’oceà, condicions àcides de l’aigua, alteracions d’ecosistemes, desplaçament d’animals o afectacions per la salut…. entre altres.
Els científics i les 49 entitats que lideren la iniciativa, requereixen al President de la Generalitat, Salvador Illa, de programar una reunió per plantejar l’imperiosa necessitat de treballar conjuntament per establir un nou full de ruta que encamini a aquest país cap a un real canvi de model (transició ecològica urgent). La trobada servirà, d’igual manera, per mostrar a l’executiu les signatures de suport a la campanya, que són ja de més de 1.000 professionals i persones individuals.
Tot sorgeix amb una carta que 6 investigadors: Lluís Brotons (CREAF-CSIC), Josep Peñuelas (CREAF-CSIC), Jaume Terradas (CREAF-UAB), Mar Reguant (ICREA-IAE-CSIC), Pep Canadell (CSIRO) i Marta Torres (IDDRI) van publicar a La Vanguardia el passat dia 10 de maig. Hi alertaven per enèssima vegada de la gran crisi ambiental, de les nombroses amenaces que afronta el nostre país, i el greu perill de passar un punt de no retorn. Abans de les eleccions exigien a l’executiu de comprometre’s fermament a posar ja fil a l’agulla en aquest camp.
Un context que necessita compromís
A ciutats com Barcelona, el tèrmometre ha pujat, com a mitjana, entre 3 i 4 graus respecte a l’era preindustrial (1850-1900). Les abelles i altres pol·linitzadors han reduït les poblacions fins la meitat des de finals del segle XX. L’augment de temperatures en el mar Mediterrani està sent exponencial i està alterant els diferents hàbitats, el PH, els patrons químics i la vida resident. L’aigua és plena de nitrats, de pesticides, de metalls i de bactèries resistents. L’aire acumula amoníac, sulfurs i contaminants i partícules diminutes. I entre d’altres conseqüències de la inconscient acció humana i l’increment dels diferents gasos amb efecte d’hivernacle (CO2, metà, òxids nitrosos, ozó i substàncies fluorades) els animals vertebrats i invertebrats s’han reduït en el conjunt del territori en sols 20 anys, com a mitjana, prop d’un 25%. Sense comptar, tot això, que les sequeres, els incendis forestals, les persistents inundacions o els temporals han causat danys irreparables, han colpit més als més pobres i han crescut en la freqüència i intensitat.
Govern en sentit contrari
Més enllà de les paraules i els discursos més pomposos el país segueix regit per un creixent mercantilisme, un greu menyspreu a la natura i un sever deteriorament democràtic. La política no actua o ho fa a favor de les empreses que destrueixen un entorn que és compartit. Les grans granges industrials, que exporten carn cap a la Xina, busquen encara expandir-se sobre un sòl ja saturat de fa molts anys. No hi ha cap pas decidit per primar l’agroecologia i se segueix amb el deler del regadiu i el model “mangos del Brasil, peres de Xile o pomes de Nova Zelanda”. S’aprofita tot l’estiu per actuar d’amagatotis i accelerar el boom immobiliari dels projectes més sucosos com els del Pla de Ponent (Gavà-Castelldefels) o la Pedrera de S’Antiga (dins del terme de Begur). Ningú posa fre a la caça, ni a la pesca en industrial, ni s’optimitza el transport públic. El país és a la cua en renovables, i ni estant la feina feta es vol situar un simple segell per aprovar, a Mataró, un treballat ens de cogestió o ampliar una zona protegida.
El medi ambient és ignorat. No té un departament propi i a més ha estat relegat al punt 21 de prioritats de la nova conselleria de Territori, Habitatge i Transició Ecològica. Com a prova irrefutable de la línia del govern és la mesura prioritària reiterada fa pocs dies: reactivar la Comissió Estat-Generalitat per ampliar l’aeroport del Prat i en conseqüència, destruir el divers indret de La Ricarda.
Referències i suport:
Podeu consultar més dades de tot aquest moviment en els enllaços que es situen més avall i evidentment signar la carta, per fer encara més pressió, si esteu d’acord amb tots els punts, cap al Govern que just comença a caminar i que de moment no ha fet cap gest per la natura. Com més suports es presentin, més pes tindrà la campanya i més opcions de derivar en un full de ruta convincent per un model de transició.
Terra ha gestionat el web i col·labora, amb tota la resta d’actors, per propiciar una iniciativa que s’estima prioritària.
Enllaços d’Interès:
Lloc web de La Legislatura del NO Retorn:
https://lalegislaturadelnoretorn.cat/
Article dels sis investigadors signants a La Vanguardia (10-05-2024):
https://www.lavanguardia.com/natural/20240510/9630492/legislatura-retor…
Carta adreçada a Salvador Illa i signada per 16 científics d’àmbits diferents (02-09-2024): https://terra.org/sites/default/files/2024-09/carta-a-salvador-illa.pdf.
INFORME “Estat de la Natura a Catalunya” (Observatori del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat, Setembre de 2020):
https://mediambient.gencat.cat/web/.content/home/ambits_dactuacio/patri…
“Tercer informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya” (Generalitat de Catalunya i Institut d’Estudis Catalans, 2016):
https://cads.gencat.cat/web/.content/Documents/Publicacions/tercer-info…